Kynutý švestkový koláč

Suroviny

Drobenka

Způsob přípravy

Do misky nalejeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme lžíci cukru a mouky. Promícháme  a necháme 15 minut na teplém místě vzejít.

Mezitím si připravíme drobenku smícháním cukru, mouky, másla pokojové teploty a lžičky skořice. Suroviny smícháme a poté „drobíme”  konečky prstů. Uložíme do chladného místa.

Do velké mísy nasypeme mouku. V mouce uděláme důlek a nalejeme do něj kvásek, vejce, cukr, špetku soli a lžičku citronové kůry Avokádo. Těsto hněteme vařečkou dokud nám nevznikne hladké pružné těsto, které se nebude lepit ke stranám mísy.  Mísu s těstem zakryjeme čisto utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.

Mezitím si připravíme švestky, které umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.

Nakynuté těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozprostřeme po celém plechu a necháme 10 minut kynout. Poté na těsto vyskládáme špetky těsně vedle sebe. Bohatě posypeme strouhankou.

Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.

 

Koláč necháme vychladnout. Podáváme bohatě posypaný moučkovým cukrem.