Kategorie:
-
Druh jídla:
Dezerty a moučníky
-
Příležitost:
Pro každý den
-
Sezóna:
Podzim
-
Způsob vaření:
Pečení
Kynutý švestkový koláč
Suroviny
- 1 Citrónová kůra Avokádo
- Mořská sůl Mlýnek Avokádo
- 170 g másla
- 3 sklenice hladké mouky
- 1 sklenice mléka
- 40 g droždí
- 1 kg švestek
- 3 sklenice krupicového cukru
Drobenka
- 1 lžička Skořice mletá Avokádo
- 70 g másla
- 50 g cukru
- 100 g polohrubé mouky
Způsob přípravy
Do misky nalejeme vlažné mléko, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme lžíci cukru a mouky. Promícháme a necháme 15 minut na teplém místě vzejít.
Mezitím si připravíme drobenku smícháním cukru, mouky, másla pokojové teploty a lžičky skořice. Suroviny smícháme a poté „drobíme” konečky prstů. Uložíme do chladného místa.
Do velké mísy nasypeme mouku. V mouce uděláme důlek a nalejeme do něj kvásek, vejce, cukr, špetku soli a lžičku citronové kůry Avokádo. Těsto hněteme vařečkou dokud nám nevznikne hladké pružné těsto, které se nebude lepit ke stranám mísy. Mísu s těstem zakryjeme čisto utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut.
Mezitím si připravíme švestky, které umyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Nakynuté těsto přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozprostřeme po celém plechu a necháme 10 minut kynout. Poté na těsto vyskládáme špetky těsně vedle sebe. Bohatě posypeme strouhankou.
Koláč pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 50 minut.
Koláč necháme vychladnout. Podáváme bohatě posypaný moučkovým cukrem.