Podzimní hruškový koláč

Suroviny

Způsob přípravy

Mouku prosejeme přes sítko. Do mouky uděláme důlek a vlijeme do něj vodu nebo smetanu, přidáme cukr a špetku soli. Poté přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostky. Těsto rychle spracujeme rukama. Vytvarujeme do hladké koule a necháme odležet hodinu v ledničce.

Mezitím připravíme náplň - hrušky umyjeme, oloupeme a rozčtvrtíme. Čtvrtky hrušek zbavíme jádřinců a pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědly.  Čtvrtky obalíme v koření smíchaným s hnědým cukrem a plátcích mandlí a „marinujeme”.

Koláčovou formu vymažeme máslem. Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby bylo i na bocích. Těsto propícháme vidličkou. Hrušky vkládáme těsně vedle sebe, vyskládané hrušky posypeme zbytkem mandlových plátků. Pečeme 45 minut na 200 °C. Před podáváním bohatě posypeme moučkovým cukrem.