Vánočka

Suroviny

  • 120 g másla
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 lžičky soli
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 250 ml mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g droždí

Způsob přípravy

Do mísy prosejeme mouku a uděláme uprostřed důlek. Do důlku nalejeme polovinu vlažného mléko a do něj nadrobíme droždí a nasypeme cukr. Opatrně promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek mléka, žloutky ze 2 vajec, citronovou kůru, rozinky a vypracujeme těsto. Zda je těsto správně zaděláno poznáme tak, že se v něm začnou tvořit bubliny a přestane se lepit na stěny. Těsto v míse  umístíme na teplé místo a necháme 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 9 částí, nyní zbývá vánočku zaplést.  Můžeme zvolit tradiční způsob pletení, nebo můžeme zvolit jednodušší  způsob: spodní část upleteme ze 4, střední ze 3 a nahoru přijde ze dvou.

Upletené copy postupně dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Vánočku bohatě posypeme mandlovými plátky, necháme ještě půl hodiny nakynout a pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova. Ze začátku na 200 stupňů, po 10 minutách stáhneme teplotu na 125 °C a dopékáme dalších 20-25 minut.

Hotovou vánočku posypeme cukrem a můžeme podávat.