CHŘESTOVÝ KRÉM

Suroviny

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 gramů bílého chřestu
  • sůl podle chuti
  • čerstvá pažitka
  • 1 šalotka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Pepř barevný celý Mlýnek Avokádo

Způsob přípravy

Chřest opatrně oloupejte, směrem od hlavičky dolů. Slupky nechejte stranou, odkrojte dřevnaté konce. Odkrojte hlavičky a zbylou část chřestu nakrájejte na špalíčky. Připravte si hrnec se zeleninovým vývarem a dejte do něj chřestové slupky. Vařte 15 minut na střední teplotu. Sceďte, slupky vyhoďte a do vývaru dejte na 3 minuty povařit chřestové hlavičky. Vyndejte z vývaru a nechejte stranou. V hrnci zahřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou šalotku, dokud nezesklovatí. Neměla by být zlatavá. Kdo chce hustější krémovou polévku, může lehce zaprášit moukou a promíchat. Zalijte vývarem. Do vývaru dejte špalíčky chřestu, dochuťte solí a pepřem (někdy není sůl potřeba, záleží na chuti základního vývaru) a vařte 10 minut. Přidejte smetanu a ještě 5 minut provařte. Rozmixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem, dohladka.

 

Na talíři ozdobte pažitkou a chřestovými hlavičkami.