HOLANDSKÝ ŘÍZEK

Suroviny

na obalení

  • vejce
  • hladká mouka
  • jemná strouhanka

Způsob přípravy

Mleté maso dejte do velké mísy. Kdo si chce maso namlít sám doma, tak ideální je koupit vepřový bůček. Aby bylo maso dost tučné. Přidejte studenou vodu. Pořádně promačkejte rukama. Tak dlouho, až je směs kompaktní a kolem není žádná voda.

Goudu můžete nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat nahrubo. Najemno sýr nestrouhejte, byl by v holandském řízku málo výrazný.

Do masa přidejte obojí koření a ochuťte asi půl lžičkou soli. Solí šetřete. Není jí potřeba moc, protože sýr už je sám o sobě slaný.

Ze směsi vytvarujte vyšší placaté tvary, které budou vypadat jako karbanátky. Ty potom ještě zmáčkněte, aby byly tenké přesně tak, jak potřebujete. Obalte v trojobalu – nejdříve mouka, potom vejce a nakonec jemná strouhanka.

 

Důležité je smažit holandské řízky ve vysoké vrstvě oleje, aby byly celé ponořené. Smažte dozlatova, bude to trvat asi 6 – 7 minut.