CHŘESTOVÝ KOLÁČ

Těsto:

Náplň:

Způsob přípravy

Připravte si těsto. Smíchejte všechny suroviny, vytvarujte z nich kouli a tu nechejte hodinu odpočívat v lednici. Budeme pracovat s koláčovou nebo rozevírací dortovou formou, o průměru 26 až 28 cm. Formu vymažte důkladně máslem, na dno můžete ještě položit kolečko z pečícího papíru.

Odpočinuté těsto vyválejte na kulatou placku, která bude mít takový průměr, aby pokryla dno formy a dala se ještě zvednout do stran, kolem okrajů formy. Okraje by měly být vysoké přibližně 3 až 4 cm. 

Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj pečící papír, který zasypete velkou vrstvou fazolí. To proto, aby se těsto při pečení nezvedalo. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C, 15 minut. Poté sundejte fazole a ještě dopečte 5 minut bez fazolí.

Mezitím, co se peče těsto, připravte si náplň. Nahrubou nakrájenou šalotku opečte spolu s kostičkami slaniny na suché pánvi. Není potřeba přidávat tuk, ten pustí slanina. Dejte do mísy. Přidejte vejce, smetanu, nahrubo nastrouhaný sýr. Ochuťte směsí koření Avokádo. 

Připravte si zelený chřest. Zdřevnatělé konce stonků (u zeleného chřestu to bývá opravdu jen kousek) odkrojte. Tyto kousky můžete použít do vývaru. Zbylý stonek rozdělte přibližně napůl. Polovinu s hlavičkou si nechejte stranou. Polovinu ze středu chřestu nasekejte nožem najemno a přidejte do mísy, kde máte suroviny na náplň. Promíchejte a nalijte na předpečený korpus. Nahoru naskládejte kousky chřestu s hlavičkou a na poloviny nakrájená cherry rajčata.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 - 45 minut. Střed koláče musí ztuhnout, což zjistíte zmáčknutím středu rukou.

 

Vyndejte z trouby, nechejte prochladnout a podávejte.