KLETZENBROT

rozkvas

  • 200 g podmáslí
  • 3 lžíce žitné mouky
  • 2 lžíce žitného kvasu

po 12 hodinách přidejte ke kvasu

Způsob přípravy

Nejprve si připravte kvas. Podmáslí, mouku a žitný kvas smíchejte, přikryjte, aby neokoral a nechejte na teplém místě 12 hodin. Jak poznáte, že je rozkvas připravený? Ve směsi uvidíte malé bublinky a naroste jeho objem.

 

Zároveň s přípravou rozkvasu připravte sušené ovoce. Větší kousky - sušené švestky, hrušky, jablka, nasekejte na menší kousky. Dejte do misky. Přidejte rozinky a kandovanou pomerančovou kůru. Zalijte rumem a nechejte v lednici odstát stejných 12 hodin, jak dlouho bude zrát rozkvas.

 

Po 12 hodinách smíchejte rozkvas s rumovým ovocem, přidejte nasekané ořechy, podmáslí, sůl, citronovou kůru, skořici a mouku. Umíchejte hutné těsto, které nechte hodinu kynout v míse.

Připravte si formu na toastový chleba nebo srnčí hřbet. Lehce ji vymažte olejem a vložte do ní těsto. Přikrejte utěrkou a nechejte dvě hodiny kynout při pokojové teplotě.

 

Troubu předehřejte na 180 °C a pečte hodinu.

Nechte vychladnout a nakrájejte.