ROSCÓN DE REYES- VÁNOČKA PO ŠPANĚLSKU

na kvásek

  • 1 lžíce cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g vlažného mléka
  • 10 g čerstvého droždí

pokračování na těsto

  • 2 lžičky Skořice mletá Avokádo
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • kůra z 1 pomeranče
  • 70 g měkkého másla
  • šťáva z 1 pomeranče

na dokončení a ozdobení

  • 1 rozšlehané vejce
  • plátky mandlí nebo nasekané ořechy
  • kandované ovoce
  • plátky pomeranče
  • cukr krupice nebo krystal

Způsob přípravy

Smíchejte suroviny na kvásek a nechejte čtvrt hodiny odpočívat při pokojové teplotě.

Poté přidejte další suroviny na těsto.

Umíchejte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout při pokojové teplotě. Po hodině těsto vyklopte na pracovní plochu a prohněťte.

Vytvarujte bochánek a udělejte pěstí doprostřed otvor. Vznikne vám věnec. Opatrně pomalu zvětšujte otvor uprostřed. Až má věnec správný tvar, položte ho na plech vyložený pečícím papírem.

Potřete rozšlehaným vejce, ozdobte ořechy, mandlemi, kandovaným ovocem, plátky pomeranče, cukrem. Nechejte půl hodiny kynout, přikryté utěrkou.

 

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 až 30 minut. Věnec krásně zezlátne. Jestli je hotový poznáte vpichem špejle do středu. Ven musí vyjít čistá, neulepená od těsta.