UZENÉ MASO S KŘENOVOU OMÁČKOU A ROZPEKY

omáčka

rozpeky

  • 1 žloutek
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce sádla
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • špetka cukru

k podávání

  • 4 plátky uzeného masa

Způsob přípravy

Rozpeky

Do vlažného mléka vmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Na teplém místě nechejte tak dlouho, dokud na povrchu nevyskočí bubliny - kvásek je připravený. Smíchejte spolu s ostatními surovinami a vypracované těsto nechejte odpočívat na teplém místě přibližně 45 minut, až hodinu. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Z vykynutého těsta tvarujte bochánky, skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Pečte dozlatova a nechejte vychladnout na mřížce.

 

Omáčka

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj opékat nadrobno nakrájenou cibuli. Nechejte ji zesklovatět a zasypejte moukou. Promíchejte a chvíli jíšku zasmažte. Zalijte vývarem, promíchejte, případně prošlehejte metličkou, aby v omáčce nebyly hrudky. 

Ochuťte cukrem a 1 lžičkou soli. Přidejte všechno koření a provařte 15 minut.

Přidejte do omáčky křen a ještě dalších 10 minut vařte. Nezapomínejte míchat, aby se omáčka nepřipálila.

Vyndejte z omáčky koření a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a ještě 5 minut povařte.

 

Podávejte s plátky uzeného masa, opečenými nasucho na pánvičce.