Pečená jehněčí kýta s mátou, česnekem a hrachovým pyré

Kategorie:

Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny pro 8 osob:

  • 2 lžičky koření Česnek sušený Avokádo
  • Pepř černý mletý Avokádo
  • 1 lžíce Petrželová nať Avokádo
  • 500 ml olivového oleje
  • sůl dle chuti
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 jehněčí kýta o hmotnosti asi 2 kg, zbavená tuku a šlach
  • 1 lžíce nasekané čerstvé máty

Hrachové pyré:

  • 1 stroužek česneku
  • máslo
  • 300 g loupaného hrachu (předem namočeného)
  • 2 mrkve
  • 1 velký brambor

Způsob přípravy

Olivový olej smícháme s mátou, petrželkou, rozmarýnem a česnekem. Jehněčí kýtu zbavíme tuku a šlach, posolíme a opepříme, následně potřeme bylinkovou směsí a znovu osolíme a opepříme. Maso pevně ovážeme kuchyňskou nití. Položíme na plech, pečeme 1 hodinu a 15 minut při teplotě 150 ° C. Pak vyjmeme kýtu z trouby a necháme 15 minut odležet.

Po uplynutí této doby odstraníme kuchyňskou nit a jehněčí nakrájíme na silnější plátky asi 2 cm.

Hrách, mrkev a brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile zelenina změkne, rozmačkáme ji šťouchadlem nebo rozmixujeme. Přidáme lisovaný česnek, majoránku, případně ochutíme máslem.

Maso uložíme na talíř a podáváme s hrachovým pyré a salátem.