Zapečená růžičková kapusta

Kategorie:

Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Zapékání

Suroviny pro 4 osoby:

  • 1 ks Bobkový list Avokádo
  • 1 špetka Pepř černý mletý Avokádo
  • 3 lžíce Špagety Avokádo
  • 20 g másla
  • 1 lžičky soli
  • 20 g hladké mouky
  • 1 špetka Muškatový ořech mletý Avokádo
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 menší cibule
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 500 g rajčatového pyré
  • 50 g nastrouhaného parmazánu

Způsob přípravy

Začneme kapustičkami. Očištěné růžičky vhodíme do vroucí vody a až začne voda opět vařit, vaříme 2 minuty. Poté kapusty vyjmeme a propláchneme hodně studenou vodou.

Připravíme bešamel. Máslo necháme rozpustit v kastrolu, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme. Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu pražíme. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobkový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 10 minut vaříme. Vytáhneme bobkový list a zalijeme rajčatovým pyré. Ochutíme směsí Špagety a povaříme ještě 5 minut.

Pekáček vymažeme máslem. Přesuneme do něj přepůlené kapustičky, zalijeme rajčatovou omáčkou a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut dozlatova.

Podáváme jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.