Letní ostružinový dort

Kategorie:

Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny pro 4 osoby:

  • 1 lžičky Citrónová kůra Avokádo
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 6 vajec
  • 250 g moučkového cukru
  • 180 g hladké mouky (dortové)
  • 750 ml smetany ke šlehání 36%
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 750 g ostružin (malin)
  • 25 g želatiny
  • 200 g ostružinového (malinového ) džemu

Způsob přípravy

Vejce smícháme s polovinou moučkového cukru, přidáme citrónovou kůru a jemně promícháme. Poté pomalu vmícháváme mouku. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 28 cm vymazané máslem nebo vyložené pečícím papírem. Pečeme asi 30 minut při 190 °C. Dort necháme vychladnout. Poté vyndáme z formy a rozřízneme na 3 stejnoměrné pláty.

Ostružiny omyjeme a osušíme. Polovinu ovoce dáme do mixéru, rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili semínek. Želatinu připravíme podle návodu na obalu. Až se želatina prohřeje přidáme zbytek cukru, citronovou šťávu, 1 sáček vanilkového cukru a promícháme s ovocnou šťávou. Až začne ovocná želatina tuhnou, vyšleháme smetanu, jemně spolu promícháme a uložíme do ledničky.

Skládání dortu – první plát pomažeme marmeládou, poté zakryjeme ostružinovým krémem, přiklopíme druhým plátem a opět potřeme marmeládou a krémem. Nakonec přiklopíme třetím plátem a jemně přitlačíme. Vrchní plát pomažeme zbytkem šlehačky a vyskládáme na něj čerstvé ovoce. Ovoce můžeme ozdobit glazurou, kterou si připravíme smícháním teplé marmelády s jedním balením vanilkového cukru. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Místo marmelády můžeme použím ovocný rozvar smíchaný s cukrem.

 TIP 2: Do dortu můžeme použít jakékoli sezónní ovoce – jahody, rybíz, maliny, ostružiny, borůvky.