Spanakopita - řecký špenátový koláč

Kategorie:

Druh jídla: Bezmasá a zeleninová jídla
Příležitost: Párty
Sezóna: Grilovačka
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 1 lžička Česnek sušený Avokádo
  • Mořská sůl Mlýnek Avokádo
  • 1 balení sušených rajčat
  • 200 g sýru feta
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 7 černých oliv
  • Pepř barevný Mlýnek Avokádo
  • 250 g omytého čerstvého špenátu
  • 7 zelených oliv
  • Muškatový ořech mletý Avokádo
  • 150 g filo těsta

Způsob přípravy

Na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme česnek a listy čerstvého špenátu. Dusíme do změknutní, asi 3 minuty, přidáme pepř a muškátový. Špenát nasekáme. Sýr feta nakrájíme na kostky, sušená rajčata na proužky a olivy na kolečka. V misce smícháme všechny ingredience s rozšlehaným vejcem a osolíme.

Dortovou formu vymažeme máslem. Pláty filo těsta umístíme do formy tak, aby přečnívaly přes okraj. Na těsto navrstvíme náplň a zakryjeme přečnívajícími cípy těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 40 minut, dozlatova.

Hotové řecký quiche podáváme zalitý zálivkou tzatziky připravenou podle návodu na obalu.