Spanakopita - řecký špenátový koláč
Suroviny
-
1 lžička Česnek sušený Avokádo
-
Mořská sůl Mlýnek Avokádo
-
1 balení sušených rajčat
-
200 g sýru feta
-
2 lžíce másla
-
2 vejce
-
7 černých oliv
-
Pepř barevný Mlýnek Avokádo
-
250 g omytého čerstvého špenátu
-
7 zelených oliv
-
Muškatový ořech mletý Avokádo
-
150 g filo těsta
Způsob přípravy
Na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme česnek a listy čerstvého špenátu. Dusíme do změknutní, asi 3 minuty, přidáme pepř a muškátový. Špenát nasekáme. Sýr feta nakrájíme na kostky, sušená rajčata na proužky a olivy na kolečka. V misce smícháme všechny ingredience s rozšlehaným vejcem a osolíme.
Dortovou formu vymažeme máslem. Pláty filo těsta umístíme do formy tak, aby přečnívaly přes okraj. Na těsto navrstvíme náplň a zakryjeme přečnívajícími cípy těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 40 minut, dozlatova.
Hotové řecký quiche podáváme zalitý zálivkou tzatziky připravenou podle návodu na obalu.