Banánové lívance s dýňovou marmeládou

Kategorie:

Druh jídla: Sladká jídla
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Podzim
Způsob vaření: Smažení

Lívance

  • 1 lžička Citrónová kůra Avokádo
  • 2 vejce
  • 30 g cukru
  • soli
  • 300 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 banány

Dýňová marmeláda

  • 1 lžička Skořice mletá Avokádo
  • 1 lžička Zázvor mletý Avokádo
  • 100 g cukru
  • 50 ml pomerančového džusu (nejlépe vymačkaný z čerstvých pomerančů)
  • 250 g dýně
  • 1 lžíce šťávy z čerstvého zázvoru

Způsob přípravy

Vlažné mléko promícháme s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru. Připravený kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme zbylou mouku, přidáme cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijeme kváskem, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

Vykynuté těsto lijeme naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a smažíme asi 2 minuty z každé strany. Než lívance otočíme, zatlačíme do každého lívance 4 plátky banánu, otočíme, popřípadě podlijeme trochou oleje a osmažíme z druhé strany.

 

V kastrůlku svaříme 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vaříme, do rozvaření dýně. Marmeládu promícháme a dýni rozšťoucháme.

Hotové lívance potřeme marmeládou, ocukrujeme a ozdobíme čerstvou meduňkou.