Krůtí řízky s brusinkovou paštikou s brusinkovou omáčkou

Kategorie:

Druh jídla: Drůbež
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Vaření

Suroviny pro 4 osoby:

  • olej na smažení
  • 4 krůtí řízky, každý cca asi 150 g

Brusinková omáčka:

  • 1 svitek Skořice celá Avokádo
  • 150 g cukru
  • 250 ml brusinkové šťávy
  • 300 g sušených brusinek
  • 1 pomeranč

Paštika

  • Pepř černý mletý Avokádo
  • 1 lžička koření Tymián Avokádo
  • sůl podle chuti
  • 1 vejce
  • 4 lžička sušených brusinek
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 50 g lískových oříšků
  • 0.5 svazku šalvěje
  • olej
  • 3 plátky toastového pečiva

Způsob přípravy

Do hrnce nalijeme brusinkovou šťávu, přidáme cukr, skořici a brusinky. Pomeranč omyjeme, nastrouháme trochu kůry a vymačkáme šťávu, přidáme do  omáčky a vaříme při mírném ohni 10-15 minut. Odstraníme skořici. Omáčku můžeme podávat teplou nebo studenou.

Oloupeme cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Rozdrobíme toasty. Šalvěj omyjeme a necháme okapat z vody, listy natrháme a jemně nasekáme. Na oleji opečeme cibuli do růžova. Rozdrobené toasty, mleté maso, mleté ořechy a sušené brusinky rozmačkáme s vejcem a cibulí, hodně dochutíme solí, tymiánem a pepřem. Nevelkou formu na pečení (asi 15 x 20 cm) natřeme olejem, přeložíme na ní připravenou hmotu a pečeme asi 30-40 minut při 200 °C. Paštiku vyjmeme z trouby a nakrájíme na plátky.

Řízečky lehce naklepeme, dochutíme solí a pepřem a smažíme na troše oleje asi 3-4 minuty po každé straně. Podáváme s paštikou a brusinkovou omáčkou.