MAZANEC

Kategorie:

Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Velikonoce
Sezóna: Velikonoce
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 2 lžičky Citrónová kůra Avokádo
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 750 gramů polohrubé mouky
  • 1 vejce na potření
  • 150 gramů cukru krupice
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukr moučka (do kvásku)
  • 125 gramů rozpuštěné a vychladlé Hery
  • 350 ml plnotučného mléka
  • hrozinky namočené v rumu
  • mandle podle chuti
  • plátky mandlí na posypání

Způsob přípravy

Mléko ohřejte tak, aby bylo lehce vlažné. Rozmíchejte do něj 1 lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte odpočívat na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Takto je droždí připraveno k použití.

Mouku smíchejte se špetkou soli, citronovou kůrou a krupicovým cukrem. Přilijte mléko s droždím, rozpuštěnou a vychlazenou Heru, vyklepněte vejce, vsypejte mandle a hrozinky. Promíchejte ručně nebo v robotu, dokud nebude těsto hladké, vláčné a nelepivé.

Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout asi hodinu. Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta vypracujte úhledný bochánek, který dejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete vejcem a posypejte plátky mandlí. Vložte do vyhřáté trouby.

 

Po deseti minutách pečení ztlumte teplotu na 150 °C a dopékejte asi hodinu. Řiďte se vlastní troubou a mazanec hlídejte, aby se nespálil. Hotový bude, až po vpíchnutí špejle do středu mazance, vyjde čistá, ne obalená těstem. Nechejte úplně vychladnout a poté krájejte.