VEPŘOVÁ PLEC PEČENÁ S AJVAREM

Kategorie:

Druh jídla: Vepřové maso
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce Krkovička Avokádo
  • 2 velké cibule
  • 800 g vepřové plece
  • 300 g ajvaru

příloha

  • sul
  • 4 jarní cibulky
  • 300 g krup

Způsob přípravy

Vepřovou plec vcelku důkladně ze všech stran ochuťte směsí koření Krkovička. Zbytek koření nechejte stranou.

V hrnci nebo pekáči, který můžete používat na plotnu i do trouby, zahřejte olej a maso na něm ze všech stran opečte. Vyndejte maso na talíř a místo něj na rozehřátý olej vsypejte cibuli - oloupanou a nakrájenou na čtvrtky. Opékejte dozlatova. 

Vraťte k cibuli maso, přidejte najemno nasekaný česnek, zbytek koření a zalijte vše ajvarem. Přidejte přibližně 1 dcl vody nebo vývaru.

Přiklopte poklicí a pečte na 170 °C, přibližně 2 hodiny.

Podle potřeby podlévejte vodou nebo vývarem.

Kroupy uvařte doměkka. Ochuťte solí. 

Upečené maso nakrájejte na plátky. Celý obsah pekáče - cibuli, česnek, ajvar i šťávu, která se vypekla použijete na kroupy. Kroupy dejte do pekáče (po vyndání masa) a promíchejte. Vmíchejte ještě nakrájenou jarní cibulku. 

 

Ihned podávejte - maso s kroupami.