MAKOVEC S POVIDLI

Kategorie:

Druh jídla: Dezerty a moučníky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

  • špetka soli
  • Muškatový ořech mletý Avokádo
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce povidel
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml polotučného mléka
  • 100 g bílé špaldové mouky
  • 250 g mletého máku
  • 150 g cukru
  • 4 vejce (oddělené žloutky od bílků)

Způsob přípravy

Mák přelijte horkým mlékem a nechte ho asi 15 minut nabobtnat.

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, cukr a půl lžičky muškátového oříšku.

Do směsi přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Dobře promíchejte. Do směsi vmíchejte nabobtnalý mák a povidla.

Bílky ušlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Sníh z bílků opatrně vmíchejte do těsta, abyste zachovali co nejvíce vzduchových bublinek.

Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut, nebo dokud není koláč upečený (ověřte špejlí).

Hotový makovec potřete povidly.

 

Náš tip: Makovec můžete také prokrojit a namazat i uvnitř.