CIBULOVÝ KOLÁČ SE SLANINOU

Kategorie:

Druh jídla: Předkrmy a chuťovky
Příležitost: Pro každý den
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny

těsto

  • špetka soli
  • 400 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka cukru
  • 100 g vlažné vody
  • 100 g slunečnicového oleje

náplń

  • 2 lžíce Tymián Avokádo
  • 4 lžíce strouhanky
  • 3 vejce
  • Pepř barevný Mlýnek Avokádo
  • špetka Muškatový ořech mletý Avokádo
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Himálajská sůl Avokádo
  • 150 g nastrouhané goudy
  • 500 g cibule, nakrájené na tenká kolečka
  • 150 g anglické slaniny, nakrájené na kostičky

Způsob přípravy

Příprava těsta:

Ve vlažné vodě rozmíchejte cukr. Rozdrobte droždí a nechejte pár minut stát na teplém místě. Na povrchu se vytvoří bubliny. Do mísy robota nebo do mísy, kde budete míchat těsto ručně, vsypejte mouku, sůl a nalijte olej. Přidejte vodu s droždím. Umíchejte hladké nelepivé těsto, které nechejte půl hodiny kynout na teplém místě.

Předehřejte troubu na 180°C.

 

Příprava náplně:

Na pánvi na střední teplotu rozehřejte olej nebo máslo. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezměkne a lehce nezkaramelizuje, asi 10-15 minut. Přidejte slaninu a smažte, dokud není křupavá. Odstavte z ohně a nechte odstát.

Ve velké míse smíchejte smetanu, vejce, strouhaný sýr, sůl, pepř, tymián a muškátový oříšek. Přidejte směs cibule a slaniny a dobře promíchejte.

 

Připravte si koláčovou formu o průměru přibližně 26 cm. Vymažte ji olejem. Vykynuté těsto si rozválejte na kruh o průměru asi 33 cm. Natvarujte do připravené formy. Zvedněte hodně okraje. 

Na dno nasypejte strouhanku. A na ni opatrně nalijte připravenou náplň. 

 

Pečte asi 50 minut na 180 °C. Pokud začne povrch moc tmavnout, překryjte jej alobalem.

 

Před podáváním nechejte asi půl hodiny odpočinout - ztuhnout.

 

Tento cibulový koláč je chutný jak teplý, tak studený. Podávejte s čerstvým salátem.