Jehněčí kýta na rozmarýnu s pečenými bramborami a řepou v medu

Kategorie:

Druh jídla: Skopové a jehněčí maso
Příležitost: Slavnostní menu
Sezóna: Celý rok
Způsob vaření: Pečení

Suroviny pro 4 osoby:

  • 2 kusy Hřebíček celý Avokádo
  • 4 kuličky Jalovec celý Avokádo
  • Pepř černý mletý Avokádo
  • 0.5 lžičky koření Zázvor mletý Avokádo
  • 1 lžíce směsi Americké brambory Avokádo
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 citrón
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička másla
  • sůl dle chuti
  • 8 brambor
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 4 plátky z jehněčí kýty (každá cca 250 g)
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 2 velké červené řepy
  • 50 ml třešňovice

Způsob přípravy

Očištěné kýty omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem a následně naložíme v olivovém oleji, česneku, rozmarýně, pepři, jalovci a soli. Kýty obložíme plátkycitrónu, zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu při teplotě 140 ° C.

Řepu oloupeme, uvaříme do poloměkka a necháme vychladnout. Pak ji nakrájíme na čtvrtky a osmažíme na másle. Po chvíli zalijeme třešňovicí a přidáme hřebíčky a zázvor. Když se alkohol částečně odpaří, přidáme med a krátce dusíme.

Brambory důkladně omyjeme, přeložíme do žáruvzdorné nádoby, pokapeme olivovým olejem, posypeme přípravkem Americké brambory a pečeme asi 1,5 hodiny při teplotě 140 ° C.

Maso vyjmeme z trouby, rozbalíme a uložíme na talíř. Vzniklou šťávu zredukujeme a přidáme smetanu. Kýty zalijeme omáčkou a podáváme s pečenými brambory a aromatickou řepou s medem.